Genel
Giriş Tarihi : 23-04-2024 01:44   Güncelleme : 23-04-2024 01:47

Merhum Cumhurbaşkanına Sunulan GİZLİ KIRMIZI KİTAP Ortaya Çıktı!

MGK Genel Sekreterliği'nin 1992'de hazırladığı ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a sunulan 'gizli' ibareli 'Psikolojik Harekat Planı' belgesi, Özal'ın evi satıldıktan sonra bir hurdacıda ortaya çıktı.

Merhum Cumhurbaşkanına Sunulan GİZLİ KIRMIZI KİTAP Ortaya Çıktı!

10 Haber'den Masum Gök'ün raporladığına göre, MGK Genel Sekreterliği, 1992 yılının Aralık ayında, 'Psikolojik Etkinlik Çalışmaları- Sonuç Raporu' başlıklı ve 67 sayfalık bir belgeyi hazırladı. Kırmızı kapakla ciltlenen bu gizli belge, 22 Ocak 1993 tarihinde Cumhurbaşkanı Özal'a sunuldu. Belge, devletin PKK ile mücadelesindeki psikolojik harekatın genişletilmesine dair kapsamlı bir planı içeriyordu.

 

Psikolojik Harekatın Genişletilmesi 


Haberde söz konusu bilgiler yer aldığı üzere, belgede devletin çeşitli kademeleri arasında, özellikle terörle mücadelede koordinasyon ve psikolojik üstünlük kazanmayı hedefleyen yeni bir yapılanma öneriliyor. Genelkurmay Başkanlığı, MİT, İçişleri Bakanlığı gibi mevcut birimlerin yanı sıra, diğer devlet kurumlarının da Psikolojik Harekat Şubeleri kurması ve bu birimlerin 'Toplumla İlişkiler Başkanlığı' ile koordinasyon içinde çalışması isteniyordu.

 

Devletin Demokratik Hukuk İlkeleri ve Psikolojik Harekat 


Belge, 'demokratik hukuk devleti içinde kalarak' ifadesini kullanarak, psikolojik harekatın demokratik ilkelerle olan çelişkili doğasına işaret ediyor. Psikolojik harekatın, yanıltıcı eylemleri ve bazen yalan ve abartıyı kullanarak halk arasında korku ve panik yaratma potansiyelini içerdiği vurgulanıyor.

 

Stratejik Değişimler ve Toplumsal Etkiler


Raporda, TSK'nın 'alan kontrolü' uygulaması ve PKK'ya yardım ve yataklık yapan köylerin boşaltılması gibi, 1990'ların başındaki güvenlik politikalarının değişimine ve bunun toplumsal etkilerine de değiniliyor. Dönemin TBMM raporlarına göre, bu süreçte binlerce köy boşaltıldı ve yüz binlerce insan göç etmek zorunda kaldı.

 

Uluslararası Bağlantılar ve Tecrübeler


Türkiye'nin İsrail ve Büyük Britanya gibi ülkelerden 'önleyici savaş' ve 'topyekûn mücadele' konseptleri üzerine tecrübeler edindiği ve bu derslerin MGK'nın hazırladığı psikolojik harekat planına yansıdığı belirtiliyor.

 

Belgenin Sahafa Düşme Süreci ve Siyasal İlişkiler

 

Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'a ait evden çıkan ve hurdacıya giden belgeler, Türkiye'nin en ilginç dönemlerine ışık tutuyor. Ahmet Özal, bu belgelerden habersiz olduğunu belirtti. Belgenin bir kısmı faili meçhul cinayetlere, bir kısmı ise Susurluk çetesinin kurulduğu siyasal iklime uzanıyor.

 

Belgenin Devlet Stratejilerine Etkisi 


10Haber'in edindiği belge, devlet stratejilerindeki psikolojik harekata hazırlık düzeyini ve yeni yapılanma ihtiyaçlarını ortaya koyuyor. Bu kapsamlı belge, devlet çapında propaganda ihtiyacının karşılanması ve psikolojik harekatın örgütlenmesi için hazırlanmış planları içeriyor.

AdminAdmin